Inleiding

Heel wat organisaties beschikken over een of meerdere websites. Na verloop van tijd raken die websites verouderd en wordt er een nieuwe web-omgeving uitgewerkt. Welke informatie houd je dan bij en welke instrumenten kan je gebruiken om die websites te archiveren?

Wordt informatie op de website ook elders bewaard?

Naar overzicht

Ja: de website moet niet worden gearchiveerd. Je kunt wel een snapshot (momentopname) nemen van de homepage om latere generaties een idee te geven van de evolutie van de lay-out. Bewaar dat in je digitaal archief en noteer de datum van de opname.

Neen
: ga na welke unieke informatie de website bevat: is het nodig om die te bewaren? Zo ja, dan kun je snapshots nemen van alle pagina’s, die je op de computer, los van internet, opslaat. Je kunt daarvoor gebruikmaken van gratis tools, zoals de webcrawler HTTrack (www.httrack.com). Naast de pagina’s worden ook de bijbehorende documenten opgeslagen, samen met interne links. Noteer in de bestands- of mapnaam de datum van de momentopname. Controleer de kopie op fouten en probeer eventueel een andere tool voor een beter resultaat. Het bestand met de naam index brengt je op de homepage.

Op de website van TRACKS vind je op de pagina Websites archiveren: hoe en waarom? meer informatie over dit onderwerp.