Terug naar Nieuws

Gepubliceerd op 23.03.2022

Naar vorige pagina

'A World of Diamond'. Een schitterende archiefgids

In het najaar van 2018 lanceerde Amsab-ISG het project ‘A World of Diamond: Diamond Workers in The Netherlands, Belgium and France, 1895-2000’. Het internationale project wilde het erfgoed van de diamantindustrie en de diamantarbeiders voor het voetlicht brengen en bouwde daarbij voort op een aantal erfgoedinitiatieven uit het verleden. ‘A World of Diamond’ realiseerde in samenwerking met projectpartners IISG-Instituut voor Sociale Geschiedenis (Amsterdam) en La Fraternelle (Saint-Claude, Frankrijk) op verschillende locaties een aantal participatieve publieksmomenten, waaronder crowdsourcingsdagen, en bracht het versnipperde erfgoed van de internationale diamantarbeiders bijeen in een overzichtelijke archiefgids.

De internationaal versplinterde erfgoedcollecties werden gecentraliseerd en beschreven in een gebruiksvriendelijk overzicht. De handzame gids focust daarbij niet alleen op een veertigtal fondsen en collecties die in diverse erfgoed- en archiefinstellingen in België, Nederland en Frankrijk worden bewaard maar biedt ook aanknopingspunten voor erfgoedcollecties in Duitsland, Groot-Brittannië, Israël en de Verenigde Staten. Op die manier vormt de archiefgids een erg praktische leidraad voor iedereen die interesse heeft in de boeiende geschiedenis van de (internationale) diamantbewerking.

De archiefgids is in pdf-vorm beschikbaar en kan ook in een papieren versie worden besteld via de website van Amsab-ISG.

Meer info over het project vindt u hier.