Het Archief van Drukkerij J. Goddaer
Een Kortrijkse Lithodrukkerij
Het opmerkelijke verhaal van het archief van Drukkerij Goddaer uit Kortrijk, een sleutelspeler in de Vlaamse grafische industrie tussen 1920 en 1940.
Een Kortrijkse Lithodrukkerij
Het opmerkelijke verhaal van het archief van Drukkerij Goddaer uit Kortrijk, een sleutelspeler in de Vlaamse grafische industrie tussen 1920 en 1940.
Holebi en trans archief en documentatiecentrum
Het Fonds Suzan Daniel verzamelt archief en documentatie over de geschiedenis van gender en seksuele diversiteit, en de LGBTQI+ beweging.
Eén van de eerste volledig Nederlandstalige katholieke scholen in Vlaanderen
Het nieuwe schooljaar is net begonnen, en daarom zetten we deze maand een bijzonder schoolarchief in de kijker, met name het archief van het Sint-Lievenscollege te Antwerpen.
Het Oud Archief (Ca. 1129-1836)
Net buiten Leuven, in Heverlee, ligt de historische Abdij van Park, gesticht in 1129 door de Norbertijnen van Laon. Deze abdij heeft niet alleen een indrukwekkende architecturale evolutie doorgemaakt, maar herbergt ook een rijk historisch archief dat recent na vijftien jaar werk nu beschikbaar is voor raadpleging.
AMVB: 50 Jaar Kiezen voor Brussel - Waarom stemmen belangrijk is.
Op 9 juni trekken we weer massaal naar de stembus voor de federale, Vlaamse en Europese verkiezingen. Reden genoeg om de ‘archief in de kijker’ van deze maand te wijden aan verkiezingsarchieven! Op 25 april 2024 opende in de nieuwe tentoonstellingsruimte van Het Archief en Museum voor het Vlaams Leven te Brussel, afgekort AMVB, de expo ’50 jaar Kiezen voor Brussel’, die je meeneemt naar een verkiezingsverleden waarin alles anders was. Want wie denkt er bij campagnemateriaal nog aan condooms, muizenvallen en wc-borstels? Ben je benieuwd wat er is veranderd in de afgelopen 50 jaar? Ontdek het verkiezingsarchief hier!
Het sportief multitalent dat de allereerste Olympische eed aflegde
Nog drie maanden wachten en dan beginnen de Olympische Zomerspelen in Parijs! Victor Boin legde tijdens de Spelen in Antwerpen in 1920 als allereerste atleet de Olympische eed af. Boin was niet enkel een Olympisch atleet, maar ook journalist, oorlogsheld, sportbestuurder en voorzitter van het Belgisch Olympisch Comité.
Een 19de-eeuws steenbakkerijarchief uit de Rupelstreek
Dit steenbakkerijarchief bewaard in Museum Rupelklei in Terhagen (Rumst) illustreert het verhaal van de Rupelse steenbakkerijen en hun steenbakkers: kleiputten, droogloodsen, rokende schouwen, arbeidershuisjes, kinderarbeid, ...
Het archief van Hoste...Eén van de vele kunstenaarsarchieven die het DSMG beheert!
Een van de parels van het DSMG is het kunstenaarsarchief van Marcel A.J. Hoste (1912-1977), de grondlegger van het Gentse Sabbattini-theater en een wereldberoemde mimespeler.
Twee Archiefparels in de Wase Erfgoedbibliotheek - Bibliotheca Wasiana
Graag laten wij u kennismaken met de archieven van twee vooraanstaande geestelijken: Pastoor Jozef De Wilde (1) (1906 – 1993) en Broeder Aloïs (2) (1881 – 1973), tevens bekend als Jaak Vandervee. Ontdek de fascinerende geschiedenis en nalatenschap van deze opmerkelijke individuen, die hun leven hebben gewijd aan het historisch onderzoek van de Waasland-regio.
De UCO, een van de grootste textielketens in België, was en is in Gent een begrip. De naamloze vennootschap werd precies honderd jaar geleden opgericht onder de naam Union Cottonière en kende een heel complexe geschiedenis, verbonden aan de vele ups en downs van de textielsector.
Het Scheepvaartmuseum Baasrode houdt de herinnering levendig aan de tijd toen Baasrode een belangrijke plaats was voor de scheepsbouw, de riviervisserij, de handel en het transport van goederen.