De stad Kortrijk, met zijn rijke geschiedenis en cultureel erfgoed, heeft een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de Vlaamse grafische industrie. Een van de meest intrigerende en wellicht vergeten hoofdstukken uit deze geschiedenis is het verhaal van Drukkerij Goddaer, waarvan de lithodrukkerij erg actief was van 1920 tot 1940, in de periode tussen de twee wereldoorlogen. (Ronse, 2024)
De lithografie werd aan het einde van de 18de eeuw uitgevonden en verspreidde zich snel door heel Europa. Het was een techniek die werd gebruikt om makkelijk afbeeldingen te reproduceren. Bij de lithografie werd kalksteen gebruikt om een tekening te drukken. Door de tekening op te delen in zijn verschillende kleurvlakken was het ook mogelijk om kleuren te drukken (chromolithografie). Voor elke kleur was er dan een aparte drukgang. De techniek van de (chromo)lithografie bleef erg populair tot omstreeks 1950, toen ze werd verdrongen door offsetdrukken. (Lachaert, 2024)
Hoewel drukkerij Goddaer al lang niet meer bestaat, blijven de overblijfselen ervan een fascinerend inzicht bieden in de economische en artistieke bedrijvigheid van die tijd. De recente toevalsvondst van een bundel met voorbeeldafdrukken van lithografische stenen door het Stadsarchief Ronse heeft dit verhaal nieuw leven ingeblazen en biedt ons een unieke kans om een verloren stukje geschiedenis te herontdekken.