Lesbies Doe Front
Vanaf het begin van de holebibeweging waren lesbiennes aanwezig, maar ze stonden zelden op de voorgrond. Voor een stuk weerspiegelde dit de patriarchale machtsverhoudingen in de bredere samenleving. Hun engagement was ook verspreid over de vrouwenbeweging en de gemengde holebibeweging, wat ervoor zorgde dat lesbiennes vaak ondervertegenwoordigd en/of onzichtbaar bleven. (Hellinck en De Witte 2024; Hellinck 2024)
Midden jaren 1980 ontstond in Gent de autonome lesbische actiegroep Lesbies Doe Front (LDF), dat afstand nam van de heteronorm binnen de vrouwenbeweging en de zichtbaarheid van lesbiennes wilde bevorderen. De groep concentreerde zich al snel op de organisatie van de jaarlijkse Lesbiennedag, met de eerste editie in 1986 in de Gentse Vooruit. Deze dag omvatte een gevarieerd cultureel programma met fuiven, workshops, activiteiten en evenementen rond muziek, literatuur, film, beeldende kunst, en lezingen over cultuur, relaties, gezondheid, internationale kwesties, enzovoort. De Lesbiennedag was lang dé hoogdag voor de lesbiennegemeenschap. (Hellinck en De Witte 2024; Hellinck 2024)
In de jaren 2000 veranderde het Lesbies Doe Front zijn naam eerst naar LinC (Lesbisch in Se) en later naar Folía vzw (Focus Op Lesbisch In Alles), en werd ook de Lesbiennedag herdoopt tot L-Day. Intussen begon de actiegroep zich meer en meer te richten op beleid, resulterend in een lesbisch eisenplatform. De L-day in zijn oorspronkelijke vorm beleefde zijn 25e en laatste editie in 2012. Tegenwoordig organiseert het Roze Huis in Antwerpen nog steeds de “L-week”, een jaarlijks festival voor lesbische, biseksuele en trans vrouwen, queer en niet-binaire personen. (Hellinck en De Witte 2024; Hellinck 2024)