Terug naar Archief en collectie in de kijker
Naar vorige pagina

Gepubliceerd op 16.04.2024

Het Archief van Victor Boin

Nog drie maanden wachten en dan beginnen de Olympische Zomerspelen in Parijs! In deze ‘Archief in de Kijker’ zetten we het archief van Victor Boin centraal, een sportief multi-talent dat tijdens de Spelen in Antwerpen in 1920 als allereerste atleet de Olympische eed aflegde. Boin was niet enkel een Olympisch atleet, maar ook sportbestuurder, journalist, oorlogsheld, luchtvaartpionier en voorzitter van het Belgisch Olympisch Comité.

Ontdek zijn archief hier!

Sportimonium

Het archief van Victor Boin wordt bewaard in het Sportimonium in Hofstade (Zemst). Het Sportimonium is hét sport- en olympisch museum van Vlaanderen. Het richt zich op de sport in zijn nationale en internationale context.

Het museum is momenteel volop aan het trainen voor zijn comeback. De vaste opstelling is sinds de herfst van 2022 gesloten voor bezoekers. Maar achter de schermen werkt de nieuwe museumploeg hard aan een nieuw tentoonstellingsbeleid. In de komende jaren gaat het museum immers vooral inzetten op tijdelijke tentoonstellingen op locaties doorheen Vlaanderen, samen met partners uit de erfgoed- en uit de sportsector. Tegelijk is de museumploeg bezig om de omvangrijke collectie sportobjecten opnieuw in topvorm te krijgen.

Het Sportimonium bewaart ook verschillende archieven en collecties van sportjournalisten en sportfederaties. Zo bewaart het bijvoorbeeld het archief van het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC), de sportorganisatie die België vertegenwoordigt in het Internationaal Olympisch Comité, en een collectie van 800 affiches van het Sportpaleis.

Sportimonium_01

Collectie van het Sportimonium, 2021. FrDr, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons.

Victor Boin: Olympisch atleet, sportbestuurder, journalist en oorlogsheld

Victor Boin nam driemaal deel aan de Olympische Spelen en won drie olympische medailles voor schermen (Antwerpen 1920) en waterpolo (Londen 1908 en Stockholm 1912). Hij was de allereerste atleet die de Olympische eed aflegde, tijdens de Olympische Spelen in Antwerpen in 1920. Daarnaast was hij actief en won hij verschillende prijzen, inclusief Belgische en Europese kampioenschappen, in zwemmen, ijshockey, schaatsen, atletiek, boksen, jiujitsu, tennis en motorsport. Zijn sportief palmares is ronduit indrukwekkend.

Victor Boin was ook actief als sportbestuurder. Zo was hij voorzitter van het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) van 1955 tot 1965. Een van zijn belangrijkste verwezenlijkingen als voorzitter is de oprichting van de Belgische Sportbond van Gehandicapten in 1960.

Victor Boin bouwde ook een unieke journalistieke loopbaan uit. Hij stond aan het hoofd van verschillende tijdschriften en magazines, zoals La Conqûete de l’Air. Ook bij onder meer Pour-quoi Pas?, La Vie Moderne, Petit Bleu, Gazette, Les Sports en Vélo Sport vervulde hij een actieve rol.

In 1908 stond Boin mee aan de wieg van de Association belge des Journalistes Sportifs, de Belgische Beroepsbond voor Sportjournalisten (BBS), waarvan hij vanaf 1932 meer dan twee decennia voorzitter zou zijn. In 1924 richtte hij ook mee de internationale beroepsvereniging voor sportjournalisten op: de Association Internationale de la Presse Sportive (AIPS).

Tijdens de Eerste Wereldoorlog was hij actief als militair in de Belgische luchtmacht. Op 5 juli 1918 kreeg hij de bijzon­dere opdracht om koningin Elisabeth naar Engeland te vliegen, waar ze was uitge­nodigd op de zilveren bruiloft van koning George V en koningin Mary. Later in 1918 ontving hij het Franse Oorlogskruis voor het succesvol bombarderen en tot zinken brengen van een Duitse duikboot.

Hij etaleerde zijn maatschappelijke inzet ook als beschermlid van de Konin­gin Elisabethwedstrijd en als mecenas en vriend van tal van kunstenaars, onder wie Eugène Ysaye, Maurice Chevalier en Sacha Guitry.

Victor Boin overleed op 31 maart 1974 op 88-jarige leeftijd, na een uiterst boeiend en veelzijdig leven. Zijn naam en reputa­tie leven onverminderd voort. Zo dragen onder meer het gemeentelijk zwembad van Sint-Gillis, de Belgische nationale trofee voor paralympische sportverdienste en een atletiekstadion op de Heizelsite in Brussel met trots zijn naam. En ook het Sportimonium is nauw verbonden met Boin. Het in 2016 geopende depot van het museum werd mogelijk gemaakt door de financiële steun van de nazaten van Boin. Het is daarom naar hem genoemd.

9

Links: Thuiskomst na de Olympische Spelen in Melbourne in 1956. Bron Collectie Sportimonium; Rechts: Victor Boin, 1953. Bron: Collectie Sportimonium.

10

Gemeentelijk zwembad Victor Boin in Sint-Gillis, 2018. Bron: Tram Bruxelles, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Het Archief van Victor Boin

De collectie van Victor Boin kwam in 2005 in het bezit van het Sportimonium. In 2010 werd ook de bibliotheek van Boin overgebracht naar Hofstade. In 2013 werd zijn persoonlijk archief hieraan toegevoegd.

De collectie werd ondergebracht in het kabinet Victor Boin. In dit deel van de voormalige vaste museumexpo lijkt het alsof je binnenwandelt in de werkkamer van de voormalige atleet. Onder de talrijke memorabilia vind je er diploma’s, affiches, tekeningen, medailles, perskaarten, schilderijen en het volledige meubilair van zijn werkkamer. Van de bibliotheek van Victor Boin zijn vooral de tijdschriften uit de periode 1895-1969 een waardevolle aanwinst.

Het persoonlijk archief bevat veelzijdige documenten die de rijke carrière van Boin documenteren, zoals krantenknipsels, briefwisseling en fotomateriaal. De bibliotheek en het archief van Boin worden bewaard in het documentatiecentrum. Dat is gevestigd in het museumdepot, de ‘Preservation Hall Victor Boin’.

Bezoek de website van het Sportimonium: https://www.sportimonium.be/nl