Terug naar Archief en collectie in de kijker
Naar vorige pagina

Gepubliceerd op 17.02.2024

Het Kunstenaarsarchief van Marcel A.J. Hoste

Het Documentatiecentrum voor Streekgeschiedenis dr. Maurits Gysseling vzw (DSMG) herbergt een uitgebreid archief met historische documenten over Gent en omliggende gemeenten. De rijke collectie wordt verzameld en ontsloten door twee heemkundige kringen en een team van zo’n vijftig gedreven vrijwilligers.
De Collectie van het DSMG

Wat kun je zoal vinden in het DSMG? Meer dan 1000 tijdschriften, 40 meter aan personalia, 30.000 affiches, honderdduizenden bidprentjes, 36.000 foto’s en nog veel meer. Je kunt er duiken in de archieven van de beroemde Belgische fotograaf Edmond Sacré (1851 - 1921), die het leven en de cultuur van Gent in beeld bracht. Je kunt er ook kennismaken met de Gentse Feesten, de Vlaamse begijnhoven, of het documentatiemateriaal per straatnaam van de regio.

Presentatie2

© DSMG archief

Het Archief Hoste-Sabbattini

Een bijzonder onderdeel van het DSMG zijn de kunstenaarsarchieven, die getuigen van de creativiteit en het talent van regionale kunstenaars. Een daarvan is Marcel A.J. Hoste (1912-1977), de oprichter van het Gentse Sabbattini-theater in 1952. Hoste was een vermaarde mimespeler, die met zijn kleinste Europese pantomimetheater de wereld rondreisde en internationale faam verwierf. Hij leidde ook vele bekende acteurs op in de kunst van de mime. In 2011 verwierf het DSMG het grootste archief van Hoste en zijn Sabbattini-academie, dat bestaat uit briefwisseling, foto’s, video’s, dagboeken, affiches, theaterdocumenten en attributen, en decors. Het is een schitterend voorbeeld van een omvangrijk kunstenaarsarchief, dat dankzij DSMG-medewerkers Jean-Marie Heyerick (†), de trekker van het Sabbattini-archief, en Guido D'Hondt geordend en toegankelijk is gemaakt.

© DSMG archief Hoste-Sabbattini
© DSMG archief Hoste-Sabbattini

Het DSMG is een ware schatkamer voor elke gids, onderzoeker en liefhebber van deze streekgeschiedenis.