- common.alert
common.ping-explanation
- common.favorite
- common.externalGekopiëerd naar klembord
- Afdrukken
Deze knop triggert een print actie. Wanneer je het archief als een pdf wilt, kun je deze exporteren via de print-dialog.
Archief van de Norbertijnen - Abdij van Tongerlo
archief
Identificatie
- Archiefpunt identificatienummer (automatisch gegenereerd)11FF-DB35-B5BB-4196-A4134610AE9A
- Eigen identificatienummer (zelf in te vullen)BE/714086/1 (persistente URI)
- Titel
- Archief van de Norbertijnen - Abdij van Tongerlo
- Datering
- Systematisch1132 tot 18011839 tot 2999
- Tekst[1133]-1802; 1840-
- Systematisch
- Beschrijvingsniveauarchief
- Omvang299,3 strekkende meter
- SamenstellerNorbertijnen - Abdij van Tongerlo
archiefvormer - BeheerderAAT
bewaarinstelling
Inhoud
- Inhoud en bereikHet bestand van het abdijarchief beslaat twee verschillende periodes. Het ‘Historisch Archief’ bevat bescheiden vanaf de stichting van de abdij (circa 1133) tot aan de hervatting van het gemeenschapsleven (1840) na de opheffing van de abdij tijdens de Franse Revolutie. Stukken die dateren van na 1840 worden bewaard in het ‘Modern Archief’.
Het ‘Historisch Archief’
1. Het ‘oorkondenbestand’ is een verzameling van charters lopende vanaf de stichting van de abdij tot aan het einde van het Ancien Régime. (Sectie I, van nr. 1 tot 4797)
2. De afdeling ‘registers’ omvat meerdere cartularia (vanaf 1381), necrologia (vanaf 1366-67) en dodenboeken (vanaf 1729), evenals lijsten van het personeelsbestand van de abdij en van de benoemingen van norbertijnen op de verschillende parochies van de abdij van Tongerlo. In deze afdeling zijn bovendien ook tal van bescheiden betreffende het financieel en patrimoniumbeheer van de abdij bewaard. Het betreft gegevens over opbrengsten uit cijnzen, pachten en tienden, evenals stukken in verband met het beheer van de lenen en de boekhouding van de abten, de provisoren, de celliers en de plaatselijke ontvangers. Het oudste register betreffende de goederen en inkomsten van de abt dateert uit 1393-1396. (Sectie II, van nr. 1-967)
3. De collectie ‘figuratieve kaarten’ geeft een overzicht van het grondbezit van de abdij in 92 lokaliteiten. (Sectie III)
4. De bundels met ‘losse stukken’ bevatten de briefwisseling van de prelaten, akten en decreten van generale en provinciale kapittels, stukken betreffende de vacante canonie en de verkiezing van abten. Uitvoerig gedocumenteerd zijn de episode van de inlijving van de abdij van Tongerlo in het nieuw gecreëerde bisdom ’s-Hertogenbosch (16de eeuw), de overname van het werk van de Bollandisten door de kanunniken van Tongerlo, de deelname van de abdij in de Brabanse omwenteling en de sluiting van de abdij (1796) tijdens het Franse bewind. In deze afdeling worden ook delen van het archief bewaard van het Sint-Norbertuscollege in Rome dat vanaf 1629 ononderbroken beheerd werd door kloosterlingen van Tongerlo. (Sectie IV, van nr. 1-379)
5. De verzameling van 472 ‘handgeschreven codices’ over diverse onderwerpen. (Sectie V, van nr. 1-472)
Het ‘Modern Archief’
Het privé-archief van de opeenvolgende prelaten, alsook de dossiers met persoonlijke documenten van de kloosterlingen zijn in het ‘Modern Archief’ ondergebracht. Het archief bevat tevens stukken met betrekking tot het bestuur van de abdij. Het gaat om bescheiden in verband met prelaten, canoniekapittels, de raad van de prelaat, subalterne oversten, officialen, huiskapittels, werkgroepen, contacten met de H. Stoel, met de bisdommen en met de Vereniging van Hogere Oversten en betrekkingen met andere orden en congregaties. Ook stukken omtrent de contacten met de norbertijnenorde en de Brabantse circarie ontbreken niet. Over de oprichting van nieuwe stichtingen in Engeland, Canada, Chili en voornamelijk Congo/Zaïre zijn eveneens stukken bewaard. Bescheiden in verband met andere apostolaatswerken die in de abdij ontstaan zijn, zoals Sporta en Oostpriesterhulp, zijn veeleer beperkt in omvang omdat deze organisaties een eigen archief hebben. Informatie over het communauteitsleven van de abdijgemeenschap is te vinden in de opeenvolgende jaargangen (1966-1998) van het huisblad ‘Tongerloana’ en een aparte periodiek bestemd voor de lekenbroeders.
Ten slotte zijn ook krantenknipsels, historiografische gegevens over de orde, ordeheiligen en andere norbertijnenabdijen en archiefstukken betreffende derden (niet-norbertijnen) bewaard. Het archief bevat ook een audiovisuele afdeling. - Juridische beperking
- Gevoelig voor privacyNee
- Contractuele beperkingenNee
- Gevoelig voor auteursrechtelijke beschermingNee
- Toeganghttp://www.odis.be/hercules/toonAE.php?id=4101&taalcode=nl
- Aantekeningen
- De gegevens werden automatisch opgeladen vanuit ODIS, Onderzoekssteunpunt en databank intermediaire structuren in Vlaanderen, 19e-20e eeuw
- update gerealiseerd - 01 jan 2012
Trefwoorden
Rechten
- Rechtenstatus MetadataCC0
- Dit fiche citerenArchiefpunt: Archief van de Norbertijnen - Abdij van Tongerlo. 1132-1801 In: /archief/11FF-DB35-B5BB-4196-A4134610AE9A.
(Geraadpleegd op 8/4/2025) - Dit archief citerenAAT, Tongerlo (Westerlo): Archief van de Norbertijnen - Abdij van Tongerlo. 1132-1801 /archief/11FF-DB35-B5BB-4196-A4134610AE9A