- common.alert
common.ping-explanation
- common.favorite
- common.externalGekopiëerd naar klembord
- Afdrukken
Deze knop triggert een print actie. Wanneer je het archief als een pdf wilt, kun je deze exporteren via de print-dialog.
Archief van Lodewijk De Raet
archief
Identificatie
- Archiefpunt identificatienummer (automatisch gegenereerd)13A6-90AD-372F-8196-B87211639AE9
- Eigen identificatienummer (zelf in te vullen)BE/278824/5. (persistente URI)
- Titel
- Archief van Lodewijk De Raet
- Datering
- Systematisch1893 tot 1914
- Tekst1893-1914
- Systematisch
- Beschrijvingsniveauarchief
- Omvangca. 1 meter
- SamenstellerLodewijk de Raet
archiefvormer - BeheerderKoninklijke Academie voor Nederlands Taal- en letterkunde
bewaarinstelling
Inhoud
- VerwervingIn 1927 schonk Max Lamberty, de neef van Lodewijk De Raet, een deel van het archief van zijn oom, via de toenmalige voorzitter August Vermeylen, aan de Koninklijke Vlaamsche Academie voor Taal- en Letterkunde. De keuze van Lamberty om aan de academie een deel van dit archief te schenken kan op het eerste gezicht wat vreemd overkomen. De Raet had immers als “verwekker van het economisch bewustzijn in de Vlaamse Beweging” weinig affiniteit met de academie. De taal- en letterkundig georiënteerde academieleden konden moeilijk “captains of industry” genoemd worden. Daarbij komt nog dat De Raet kritiek had op de voorstellen van de notoire academieleden Julius Obrie en Julius Mac Leod aangaande de vernederlandsing van de Gentse Hogeschool. Het spreekt trouwens boekdelen dat de academie haar werkzaamheden op dit gebied staakte op het moment dat De Raet, in 1907 werd hij voorzitter van de naar hem genoemde tweede Vlaamse hogeschoolcommissie. De tijden veranderden echter en op het moment dat Lamberty het archief aan de academie schonk vonden De Raets geschriften rond de sociale en economische emancipatie van Vlaanderen veel weerklank binnen de Vlaamse Beweging. Het is niet zonder enige symboliek dat August Vermeylen, een jeugdvriend van De Raet die ook van mening was dat “de Vlaamsche zaak ook een economische vraag” was, het archief namens de academie in ontvangst mocht nemen.
Lamberty ontpopte zich op latere leeftijd, uit adoratie voor zijn oom, tot diens eerste - en enige - biograaf. Het is dan ook opmerkelijk dat hij het archief in 1927 aan de academie schonk. Lamberty’s eerste artikel stamt pas uit 1929 en een biografie (lees : hagiografie) kwam er pas in 1951. In hoeverre Lamberty voor zijn De Raet-biografie uit dit archief heeft kunnen putten is dus onduidelijk - ondanks de ronkende titel van “bewaarder van het De Raet-archief” die men hem in de inleiding toedicht - daar hij zijn mosterd voornamelijk uit secundaire bronnen heeft gehaald. Het is een feit dat sinds 1927 een deel van het ‘De Raet-archief’ in het academiegebouw een slapend bestaan heeft geleid. En dit tot in 1998 toen de academie besloot om het boven genoemde archiveringsproject op te starten rond het archief m.b.t. de Vlaamse Beweging, dat zij in haar bezit had. - Inhoud en bereikHet archief bevat materiaal i.v.m. de Commissie-De Raet, de Nederlands-Belgische Commissie waarin hij een prominente rol speelde en de strijd voor de vernederlandsing van het openbaar bestuur in België. Ook bevat het veel documentatiemateriaal dat De Raet verzamelde voor enkele van zijn publicaties, samen met een paar manuscripten.
- Juridische beperking
- Gevoelig voor privacyNee
- Contractuele beperkingenNee
- Gevoelig voor auteursrechtelijke beschermingNee
- ToegangDe archieven werden beschreven in klassieke archiefinventarissen voorzien van een uitgebreide index op namen, verenigingen, periodieken, congressen en manifestaties. De inventarissen zijn raadpleegbaar in de leeszaal (Gezellezaal) van de academie.
Trefwoorden
- Trefwoord onderwerp
- Trefwoord plaats
- Trefwoord periode
- Trefwoord persoon
Rechten
- Rechtenstatus MetadataCC0
- Dit fiche citerenArchiefpunt: Archief van Lodewijk De Raet. 1893-1914 In: /archief/13A6-90AD-372F-8196-B87211639AE9.
(Geraadpleegd op 10/4/2025) - Dit archief citerenKANTL, Gent: Archief van Lodewijk De Raet. 1893-1914 /archief/13A6-90AD-372F-8196-B87211639AE9
Vind ook fiches van/met
- Trefwoord onderwerpVernederlandsingVlaamse Beweging
- Trefwoord plaatsVlaanderen [gewest in land België]
- Trefwoord periode
- Trefwoord persoonLodewijk de Raet