Terug naar Nieuws
Naar vorige pagina

Gepubliceerd op 16.08.2024

Open Monumentendag 2024

Op Zondag 8 september is het weer zover: Open Monumentendag 2024 in Vlaanderen. Deze dag, georganiseerd door erfgoedorganisatie Herita, maakt deel uit van de European Heritage Days. In de maand september krijgen bezoekers in 50 Europese regio's de kans om erfgoed en monumenten te verkennen.

Open Monumentendag werd voor het eerst georganiseerd in Vlaanderen in 1989 en vindt sindsdien jaarlijks plaats op de tweede zondag van september. Tijdens deze dag openen talloze Vlaamse monumenten hun deuren voor het publiek. Het is dus dé gelegenheid om een groot aantal Vlaamse gebouwen te ontdekken

Ook archieven zitten vaak verstopt achter monumentale gevels. We verkennen graag de bijzondere relatie tussen archieven en monumenten.

Historische Monumenten en hun Uitdagingen

Veel Vlaamse archieven bevinden zich in prachtige historische monumenten, die een unieke en rijke context bieden voor de bewaarde documenten en objecten. Deze locaties ademen geschiedenis en dragen bij aan de betekenisvolle ervaring van het raadplegen van de archieven.

Toch brengen deze monumentale panden ook hun uitdagingen met zich mee. Omdat ze oorspronkelijk niet zijn ontworpen met moderne conserveringsnormen in gedachten, kunnen factoren zoals hoge luchtvochtigheid, schommelingen in temperatuur en beperkte opslagruimte een risico vormen voor de archiefstukken.

Om deze waardevolle archieven duurzaam te kunnen bewaren, zijn daarom vaak ingrijpende aanpassingen en restauraties noodzakelijk. Zo werken de verschillende archiefinstellingen met toewijding aan het veiligstellen van ons erfgoed, in een omgeving die zowel historisch waardevol als functioneel optimaal is.

Waarom zijn Archieven vaak in Historische Gebouwen?

Archieven werden vaak ondergebracht in historische gebouwen vanwege een combinatie van praktische en symbolische redenen. Wat begon als een bescheiden verzameling, groeide snel en vereiste meer ruimte. Hierdoor gingen archivarissen op zoek naar geschikte locaties, waarbij veel monumentale gebouwen, oorspronkelijk ontworpen voor andere belangrijke functies, ideaal bleken te zijn.

Het onderbrengen van archieven in deze gebouwen benadrukt hun maatschappelijke waarde. Bovendien bieden historische gebouwen niet alleen de benodigde ruimte, maar versterken ze ook de culturele en historische betekenis van de archieven. Ze creëren een tastbare verbinding met het verleden, wat de ervaring van bezoekers verrijkt.

Enkele Activiteiten op een Rij...

Bij Open Monumentendag denk je misschien niet direct aan archieven, maar verrassend genoeg openen ook zij dan hun deuren voor het publiek… Het is absoluut de moeite waard om langs te gaan en te ontdekken hoe sommige archieven hun plek hebben gevonden in een historische setting – vaak met de nodige uitdagingen en fascinerende verhalen.

Wil je meer weten over de activiteiten en deelnemende archiefinstellingen?

  1. FelixArchief, Antwerpen
  2. Archief voor Nationale Bewegingen - ADVN, Antwerpen
  3. Documentatie- en Onderzoekscentrum voor Religie, Cultuur en Samenleving - KADOC-KUL, Leuven
  4. Verschillende Stadsarchieven, Leuven - Brugge - Mechelen
  5. Cultureel Erfgoed Annuntiaten Heverlee - CEAH, Heverlee
    1. Expo Hospitaal en Heritage Walk bevrijding Leuven, Heverlee
    2. Gegidste rondleidingen in de modernistische Boodschapkapel, Heverlee
(Zie je jezelf nog niet in dit lijstje staan? Laat het ons dan per e-mail weten via info@archiefpunt.be.)