Terug naar Nieuws
Naar vorige pagina

Gepubliceerd op 20.09.2022

Trefdag virtueel museum van Vlaanderen

Hoe staat het met het virtueel museum voor de geschiedenis en cultuur van Vlaanderen? Op maandag 21 november organiseert het Departement Cultuur, Jeugd en Media in Brussel een trefdag voor professionals uit de cultureel-erfgoedsector over de stand van zaken over het project.

Wat?
Sinds de ontwerpdagen in februari krijgt het virtueel museum verder vorm. Aan de hand van suggesties en reacties van meer dan 130 deelnemers uit alle hoeken van de erfgoedsector hebben we het concept voor het museum uitgepuurd. Dat concept werken we nu uit met enkele interactieve prototypes. Ontdek deze prototypes en kom luisteren naar de inzichten die we vergaarden tijdens gebruikerstesten. Ook digital storytelling en de redactionele, technologische en organisatorische aspecten komen uitgebreid aan bod.

Waar en wanneer?

Maandag 21 november 2022, van 9.30 uur tot 16 uur
Brussel, Herman Teirlinckgebouw

Programma

9.00 uur - Ontvangst met koffie

9.30 uur Inleiding - Wat is er gebeurd met de reacties van de sector tijdens de ontwerpdagen?

9.40 uur Overzicht - Hoe trekken we publiek aan en hoe brengen we dat publiek tot bij ons erfgoed?

10.00 uur - Interactieve parallelsessies over vier belevingsprototypes

Elke deelnemer volgt vier sessies in kleine groep volgens een roterend systeem. Halverwege is er een pauze. Dezelfde vier onderwerpen komen in elke sessie aan bod: digital storytelling, lessen uit het creatieproces, samenwerking met de sector en gebruikersreacties.

13.00 uur - Broodjeslunch

14.00 uur - Architectuur en roadmap - Hoe realiseren we het museum technisch? Hoe kan dat in de eerste versie en hoe sluiten we daarna aan op standaarden, digitale collecties en gerelateerde overheidsinitiatieven? Hoe delen we componenten?

14.30 uur - Communicatie - Hoe willen we verkeer genereren en hoe houden we erfgoed onder de aandacht?

15.00 uur - Organisatie - Welk team en welke samenwerkingen zijn vereist om het virtueel museum te beheren? Hoe kunnen we de visibiliteit van het aanbod van de sector versterken? Hoe kunnen we inzichten over het publiek delen?

15.30 - Toekomst - Hoe loopt het traject verder?

16.00 uur - Slot met aansluitend netwerkmoment

Schrijf je in

Inschrijven kan tot en met 10 november.
Nog vragen? Mail naar info.museumvanvlaanderen@vlaanderen.be