Terug naar Nieuws
Naar vorige pagina

Gepubliceerd op 18.10.2024

Welkom Janna!

Maak kennis met de nieuwe projectmedewerker voor ons oorlogsdagboekenproject:

Foto Janna 2

Ik ben Janna Aerts, de nieuwe projectmedewerker voor het oorlogsdagboekenproject bij Archiefpunt. Ik kom uit Vilvoorde, maar ben momenteel in Antwerpen neergestreken. In mijn vrije tijd probeer ik zoveel mogelijk gebruik te maken van mijn museumpas, op zoek naar de modernistische pareltjes van onze kunstmusea.

Mijn achtergrond ligt in de literatuur. Ik studeerde Taal- en letterkunde aan de Vrije Universiteit Brussel en behaalde mijn doctoraat met een onderzoek naar Brusselse schrijversdagboeken uit de Tweede Wereldoorlog. Hierbij raakte ik geboeid door het archiefonderzoek en bracht ik vele uren door in leeszalen en privéarchieven, op zoek naar onuitgegeven dagboeken. Voordat ik bij Archiefpunt begon, werkte ik als onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam, waar ik meewerkte aan de Amsterdam Diaries Time Machine. Dit digitaliseringsproject ontsluit en verrijkt dagboeken van Amsterdamse vrouwen tijdens de Tweede Wereldoorlog via Linked Open Data.

In mijn nieuwe rol hoop ik vooral de kracht van dagboeken over te brengen. Dagboeken bieden ons niet alleen een intieme blik op het dagelijkse leven tijdens historische momenten, maar tonen ook wat de dagboekschrijvers voelden en dachten. Oorlogsdagboeken herinneren ons eraan hoe herkenbaar en menselijk mensen blijven, zelfs in de meest uitzonderlijke omstandigheden.

---

Heb jij nog ergens een dagboek uit de Tweede Wereldoorlog liggen? Laat het haar zeker weten of vul het formulier in op de projectwebsite.