Terug naar Archief en collectie in de kijker
Naar vorige pagina

Gepubliceerd op 25.05.2018

Het archief van Likeurstokerij Looienga

Likeurstokerij Looienga werd in 1897 opgericht door Lamberg Looienga (1867-1932), met J.J.M. Feyen als geldschieter. Lambert Looienga was afkomstig uit Friesland en belandde in Hasselt via stokerij Notermans, waar hij werkte als likeurstoker. Looienga en Feyen kozen voor “De Oranje Boom” als naam voor hun “distillerie à vapeur”. Ze deponeerden al in 1897 hun belangrijkste specialiteit bij de Hasseltse handelsrechtbank , Oranje Bitter, met een etiket in de vorm van een ster en in het midden een sinaasappelboom. In 1905 meldde Lambert Looienga aan zijn klanten dat de samenwerking met J.J.M. Feyen in onderling overleg werd beëindigd en dat hij de likeurstokerij “De Oranjeboom” alleen verderzet.

In de jaren 1920-1930 werkten bij likeurstokerij Looienga zo’n 10 tot 12 personen. Naast het gekende merk Oranjebitter en klassieke likeuren werden ook enkele nieuwe producten gelanceerd in die jaren, zoals Annisette de Bordeaux (circa 1910) en Quinquina Favor op basis van wijn (circa 1920). In de jaren 1920 brengt Looienga zijn Amer Curaçao en Amer Noir uit. Hij gebruikt daarbij zijn Hollandse afkomst als verkoopargument: “Hollandsche likeurstokerij Lambert Looienga - specialiteit Schiedam Prima”.

Vermoedelijk lag de stokerij eerst in de Dorpsstraat in Hasselt. Looienga verhuisde pas in 1913 naar de Maastrichtersteenweg. Begin 1927 gaf hij de stokerij over aan één van zijn bediende, Jos Van Briel. Jos’ vrouw zette de activiteiten na diens dood in 1959 verder, tot in 1973. Het bedrijf werd in 1977 verkocht aan stokerij Smeets.

Het Jenevermuseum bewaart het bedrijfsarchief van deze likeurstokerij. Het archief is geïnventariseerd en bedraagt drie strekkende meter. Het museum beschikt ook over een 170-tal objecten afkomstig uit deze likeurstokerij. Verder onderzoek in rijks- en stadsarchieven over accijnzen, het inplanten van de stokerij (bouwdossiers) en het deponeren van merken maakt het verhaal van deze Hasseltse likeurstokerij vollediger. Het bedrijfsarchief in het Jenevermuseum bevat vooral documenten uit de jaren 1920-1960 over de boekhouding, het personeel, de productie en de verkoop.

Bron:

Archief van likeurstokerij Looienga (De Oranjeboom), Hasselt. 1933-1975