Terug naar Archief en collectie in de kijker
Naar vorige pagina

Gepubliceerd op 26.03.2015

Vlaams documentatiecentrum voor de strip

Op woensdag 27 februari 2013 opende Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege het Vlaams Documentatiecentrum voor de Strip in de bibliotheek van Turnhout. Het Vlaams Fonds voor de Letteren, provincie Antwerpen, de stad Turnhout en Strip Turnhout vzw sloegen de handen in elkaar om het grootste stripdocumentatiecentrum van Vlaanderen uit te bouwen. Het initiatief is een voorbeeld van een geïntegreerd letterenbeleid.

Strip Turnhout vzw is de uitgever van het tijdschrift Stripgids (1974-heden) en organisator van het tweejaarlijkse stripfestival in Turnhout, waarop de Bronzen Adhemar wordt uitgereikt. De Bronzen Adhemar is de hoogste onderscheiding in de wereld van het Vlaamse beeldverhaal en wordt sinds 2003 erkend als Vlaamse Cultuurprijs voor de Strip.

Het Vlaams documentatiecentrum bezit een waardevolle collectie boeken over strips: bloemlezingen, biografieën, monografieën, tijdschriften, etc. De kern van de collectie naslagwerken wordt gevormd door de verzamelingen van Jan Smet en Patrick Van Gompel, twee pioniers van de Turnhoutse striporganisatie. Naast de 2500 naslagwerken over strips, bewaart de bibliotheek Turnhout 25.000 striptitels. Zij is referentiebibliotheek voor strips in Vlaanderen.

In de collectievorming richt het centrum zich voornamelijk op Nederlandstalige en Engelstalige titels, waardoor het complementair is met gelijkaardige centra in Europa.

De collectie is ontsloten via de catalogus van de bibliotheek. Stripgids legt een databank aan van alle recensies die in het tijdschrift verschenen zijn. Het documentatiecentrum bewaart het fotoarchief van Stripgids. In Vlaanderen en in een internationaal verband wordt het gepromoot in academische en educatieve kringen. Iedereen die studiewerk wil verrichten over strips kan hier terecht met zijn vragen.

De foto's zijn auteursrechtelijk beschermd (copyright Bart Van der Moeren) en mogen zonder toestemming niet worden gereproduceerd.

Bron:

Steekkaart: Collectie van Vlaams Documentatiecentrum voor de Strip.