Terug naar Archief en collectie in de kijker

Een halve eeuw volleybalclub Knack Roeselare

In 2014 viert volleybalclub Knack Volley Roeselare zijn vijftigste verjaardag. Volleybal is een 20ste eeuwse sport die werd bedacht door de Amerikaan William G. Morgan, verantwoordelijk voor lichamelijke opvoeding aan het YMCA van Holyoke, Massachusetts. Pas na de Eerste Wereldoorlog zou volleybal geïntroduceerd worden in Europa. De Roeselaarse volleybalclub klom na zijn oprichting snel op tot een topploeg en is nog steeds één van de aanvoerders in België en Europa. De reconstructie van de geschiedenis van de club is echter niet eenvoudig, gezien het rijke sportarchief in vlammen op ging in 1999.

De volleybalclub van Roeselare werd opgericht in 1964 op de middelbare school Onze-Lieve-Vrouw van Vreugde van de Broeders van de Christelijke Scholen. Eén van de stichters en voormalig leerling van de school, William Ingels, zou bijna 30 jaar lang het team trekken als speler, secretaris en trainer-coach. Hoewel de club opgericht werd in de Broederschool, was er binnen de muren van geen opvolging en verhuisde de vereniging twee jaar later mee met de stichters. The Jets, zoals ze zichzelf noemden, klommen snel op in de rangschikking. In vier seizoenen tijd speelden ze op nationaal niveau.

Het huidige archief bevat recent materiaal, zoals films van wedstrijden, affiches, bestuursverslagen en evenementendossiers. Met het vijftigjarige bestaan in het vizier is de club zich echter bewust dat de oude knipselboeken en documenten van fans en spelers van grote waarde zijn.

Vijftien jaar later promoveerde het team naar eerste nationale en werd voor het eerst een buitenlandse speler aangetrokken. Het volleybalteam vergaarde intussen zes landstitels, zeven nationale bekers, vijf supercups en een Europese beker, een unicum in het Belgische herenvolleybal. In de beginperiode trainde de ploeg onder een afdak, intussen beschikken ze over een ruime sporthal met alle nodige faciliteiten. In de loop der jaren deed er zich ook een professionalisering voor, onder meer door de opname in de jaren 1990 in de Roularta Media Groep. Achter de sportievelingen staat nu een ploeg van professionelen, waaronder ook een commercieel manager, die het voortbestaan van het team garanderen.

Het team van Knack Volley Roeselare verzamelde de laatste jaren al informatie rond zijn verleden in jaarboeken en op de website. De ploegsamenstelling, wedstrijduitslagen en ontstaansperiode werden gereconstrueerd op basis van bewaarde documenten van spelers en fans. Het archief van de vereniging gaat namelijk niet ver terug in de tijd. Zo wordt er vandaag acht en een halve meter archief bewaard in de sporthal Schiervelde, die de geschiedenis vanaf 2000 bestrijkt. In 1999 ging de vorige sporthal, alsook het rijke sportarchief, in vlammen op.

Het huidige archief bevat recent materiaal, zoals films van wedstrijden, affiches, bestuursverslagen en evenementendossiers. Met het vijftigjarige bestaan in het vizier is de club zich echter bewust dat de oude knipselboeken en documenten van fans en spelers van grote waarde zijn. Archiefbank adviseerde daarop stukken te verzamelen. Overdracht van deze collecties naar de club is echter niet voor de hand liggend, gezien hun grote emotionele waarde. Toch is een centrale bewaring de grootste garantie op bewaring en gebruik bij bijvoorbeeld jubilea in de toekomst. Als alternatief kan men een centrale lijst van de locaties waar nog cluberfgoed te vinden is, bijhouden. Oplijsten van her en der bewaarde documenten kan bijvoorbeeld gratis in de Archiefbank. Het is daarbij belangrijk om afspraken te maken over de bestemming van het erfgoed na het overlijden van de bewaarder.

Bron:

Steekkaart in Archiefbank: Archief van volleybalclub Knack Volley Roeselare. 2000-heden