Uit dankbaarheid aan Mr. Arschodt - aan wie ik alles te danken heb…
Gust Arschodt (Gent, 1909-1994) was een veelzijdig en verdienstelijk sportman. Hij werd op 16-jarige leeftijd voor het eerst Belgisch kampioen zwemmen (50 meter streek), maar was ook actief als roeier, voetballer, schermer en polsstokspringer. In het verlengde van zijn zwemcarrière bleef hij actief op het hoogste niveau als waterpolospeler. Hij speelde 21 jaar in eerste klasse bij de Gentse Zwemvereniging en maakte deel uit van de Belgische universitaire ploeg die tijdens het interbellum internationaal hoog scoorde.
Als doctor lichamelijke opvoeding (Rijksuniversiteit Gent, 1933) zette hij zich in als trainer en promotor van verschillende sportdisciplines. Eerst was er de Gentse Zwemvereniging waarvan hij naast trainer ook ondervoorzitter was (tot 1945). Hij bleef in de zwemsport actief als federaal bondstrainer maar zijn concrete inzet ging vanaf de jaren dertig ook uit naar basketbal. Toen een ‘nieuwe’ sport waar hij kennis mee maakte naar aanleiding van de VII Universitaire Spelen van Turijn in 1933. Hij promootte de sport als leraar lichamelijke opvoeding aan de athenea van Aalst (1933) en Gent (1937). Hij was onder meer medeoprichter van de basketbalclubs Hellas Gent (1937), Etoile Gent (1941), Amicale Gent (1943), voorzitter van de Entente der Gentse Basketballverenigingen (1941), voorzitter (1940-1945) van de Provinciale Federatie voor Basketball der Beide Vlaanderen, lid van verschillende commissies van de Koninklijke Belgische Basketball Bond (KBBB), initiatiefnemer van de trainersscholen van de KBBB en in de jaren vijftig en zestig technisch directeur van de Belgische nationale ploeg.
Gust Arschodt werd ook aangezocht om zijn expertise buiten het puur sportieve. Zo stond hij in voor de fysieke voorbereiding van de leden van de poolexpeditie van de Gerlache in 1957-1958.
Gust Arschodt (Gent, 1909-1994) was een veelzijdig en verdienstelijk sportman. Hij werd op 16-jarige leeftijd voor het eerst Belgisch kampioen zwemmen (50 meter streek), maar was ook actief als roeier, voetballer, schermer en polsstokspringer. In het verlengde van zijn zwemcarrière bleef hij actief op het hoogste niveau als waterpolospeler.
Zijn diverse engagementen weerspiegelen zich in een rijk en gevarieerd archief dat door de familie wordt bijgehouden. Er is uitgebreid materiaal over de werking van de trainersscholen basketbal. Vooral zijn verslagen over stages (onder meer in Mannheim met Amerikaanse ploegen) en tornooien schetsen een uniek beeld van de toenmalige begeleiding van topsporters.
Andere functies die Gust Arschodt opnam, worden niet of minder goed gedocumenteerd. Van de lange periode (jaren '50-'60) als fysiek trainer van voetbalclub AA Gent getuigen slechts enkele mapjes. Een enkel bundeltje getuigt van zijn engagement bij de volleybalclub Indus (1959-1960). Uit verspreide archivalia blijkt overigens dat Arschodt zich niet enkel inliet met topsport. Zo organiseerde hij (samen met zijn partner Mariette van Larebeke) recreatieve sportkampen aan zee en was hij in de jaren zestig medeoprichter van ‘Thumbs Up. Sportvereniging voor en door Gehandicapten’.
Uit de papieren nalatenschap van Gust Arschodt komt duidelijk naar voor dat hij een rol opnam als promotor (basketbal) en als initiator van een vaak vernieuwende aanpak (trainersschool). Hij speelde daarbij een gedreven rol als bemiddelaar die concrete projecten hielp opzetten en telkens op zoek ging naar nieuwe uitdagingen. Op die manier stelde hij zijn expertise ter beschikking aan een grote verscheidenheid van sportdisciplines. Zijn trainerspraktijk in Gent groeide uit tot een multidisciplinair sportcentrum uitgerust met een turnzaal, een boksring en de allereerste sauna van het land.
Generaties Belgische topatleten en trainers -met namen als Herman Verbauwen (zwemmen), Paul Hoekstra (kanovaren), Serge Reding (gewichtheffen), Willy De Bosscher en Albert Vandamme (wielrennen) - passeerden er de revue.
Verslag van zendingsoverste Marcel Lenaerts van de verplaatsing met de nationale damesbasketbalploeg naar Amsterdam en wedstrijdverslagen door ploegdirecteur Arschodt en door coach Staes van de herenmatch Nederland-België, 1964
Bron:
Steekkaart in Archiefbank: Archief van Gust Arschodt. 1942-1964.
De Belgische universitaire waterpoloploeg, jaren twintig.
Gust Arschodt (Gent, 1909-1994) was een veelzijdig en verdienstelijk sportman. Hij werd op 16-jarige leeftijd voor het eerst Belgisch kampioen zwemmen (50 meter streek), maar was ook actief als roeier, voetballer, schermer en polsstokspringer.
Portret van Willy De Bosscher, succesvol baanwielrenner, met opdracht aan 'meneer Arschodt - aan wie ik alles te danken heb', 1969.
Trainingsschema voor zwemmer Herman Verbauwen ter voorbereiding van de Olympische Spelen in Tokio (1964), 1963.
Verslag van zendingsoverste Marcel Lenaerts van de verplaatsing met de nationale damesbasketbalploeg naar Amsterdam en wedstrijdverslagen door ploegdirecteur Arschodt en door coach Staes van de herenmatch Nederland-België, 1964