Terug naar Archief en collectie in de kijker
Naar vorige pagina

Gepubliceerd op 15.12.2017

Hugo Roelandt: archief en onderzoek

De Belgische kunstenaar Hugo Roelandt (Aalst 1950 - Antwerpen 2015) was een van de pioniers van de performancekunst in België in de jaren 70 en 80. Hij was een heuse ‘artist’s artist’ die buiten de kunstmarkt opereerde en oog had voor de maatschappij. Door zijn visie op fotografie en performancekunst te combineren, evolueerde hij naar een persoonlijke mengeling van performance- en installatiekunst waarvoor hij het label ‘post performance’ bedacht. De charismatische en energieke Roelandt werkte samen met vele kunstenaars in de loop van zijn carrière.

Hugo Roelandt schonk een deel van zijn nalatenschap aan de Koninklijke Academie van Antwerpen, waar hij les gaf aan de afdeling fotografie. In samenspraak met zijn partner Lydia Van Loock heeft de Academie besloten om het kunstenaarsarchief in zijn geheel te bewaren als een onderzoeksplatform rond de kunstenaar en de performancekunst in België.

Het archief werd aan het M HKA geschonken dat zijn kennis zal gebruiken om het te conserveren en toegankelijk te maken voor kunstenaars, studenten en onderzoekers, en voor het grote publiek via http://hugoroelandt.ensembles..... De Academie zal een blijvende rol spelen in het onderzoek naar het archief van Hugo Roelandt en zal er met het M HKA als partner voor zorgen dat het publiek domein blijft, zoals de kunstenaar het wou.

Eveneens in de geest van de kunstenaar wordt een brede coalitie van organisaties gevormd om de kennis over, en het publiek maken, van Roelandts werk te bevorderen. Dat werk heeft vandaag een internationale actualiteit gezien de hernieuwde belangstelling voor performancekunst en de geschiedenis(sen) ervan. Objectif Exhibitions, Antwerpen, zette in 2016 de eerste stap met twee tentoonstellingen gewijd aan Roelandts oeuvre.

Samen met deze twee tentoonstellingen verscheen de eerste monografie Hugo Roelandt - Let's Expand the Sky gewijd aan Hugo Roelandt, onder redactie van Marc Holthof, gepubliceerd door Occasional Papers.

M HKA startte in 2018 met de inventarisatie & digitalisering van het archief en een eerste presentatie van archiefstukken uit de jaren '70.

Website Hugo Roelandt

Steekkaart in Archiefbank: Archief Hugo Roelandt. 20ste eeuw