Terug naar Nieuws
Naar vorige pagina

Gepubliceerd op 14.03.2024

Erfgoeddag 2024 - Thuis in Archieven

Erfgoeddag, een jaarlijks evenement in Vlaanderen en Brussel, staat in het teken van ons cultureel erfgoed en de rijkdom van onze geschiedenis. Dit jaar is het thema ‘Thuis’, een begrip dat zowel intiem als universeel is en ons allemaal op een bepaalde manier raakt. Het biedt een uitgelezen kans om niet alleen bij dit thema stil te staan, maar ook om de initiatieven van onze partnerarchieven extra onder de aandacht te brengen!

Al enkele decennia lang wordt Erfgoeddag gevierd op de eerste zondag na de paasvakantie, dit jaar valt deze op 21 april 2024. Deze dag staat in het teken van het roerend en immaterieel erfgoed in Vlaanderen en Brussel. De cultureel-erfgoedsector zet zich in om iedereen, van jong tot oud, bewust te maken van de waarde, diversiteit en het belang van ons erfgoed. Ze organiseren tal van activiteiten en geven een kijkje achter de schermen van de sector op een toegankelijke manier.

‘Thuis’: Een Veelzijdige Betekenis

Erfgoed is een gemeenschappelijk bezit; het omvat tradities en materiële stukken die we hebben geërfd van onze voorouders en die we willen doorgeven aan toekomstige generaties. Erfgoed verbindt ons, biedt oplossingen, vormt onze identiteit en geeft ons een gevoel van thuis. Het thema van deze editie, ‘Thuis’, nodigt ons uit om de vele facetten van dit concept te ontdekken. Van fysieke ruimtes tot emotionele banden, ‘thuis’ heeft vele betekenissen. Elk verhaal, elk object, elke plek draagt bij aan ons begrip van ‘thuis’.

Het Verwelkomen van de Omgeving

Vorige maand hebben we de privaatrechtelijke archieven gevraagd hoe zij ervoor zorgen dat bezoekers zich thuis voelen in een archiefdepot en hoe zij hun omgeving ontvangen. Welke ideeën hebben zij over dit verrassende thema?

Privaatrechtelijke archieven bewaren documenten die van onschatbare waarde zijn voor onze samenleving. Ze zijn de stille getuigen van onze geschiedenis, van onze voorouders en van de wereld waarin zij leefden. Deze archieven zijn niet alleen een bron van kennis en informatie, maar ook een plek van herinnering en reflectie. Ze nemen hun taak zeer serieus en streven ernaar om een gastvrije en toegankelijke plek te zijn voor iedereen die geïnteresseerd is in ons erfgoed. Ze organiseren rondleidingen, workshops en tentoonstellingen om het publiek kennis te laten maken met de rijkdom van hun archiefcollecties. Ze bieden ook educatieve programma’s aan voor scholen en andere groepen om het belang van erfgoedbehoud te benadrukken.

Maar bovenal zorgen ze ervoor dat iedereen zich welkom voelt. Ze begrijpen dat een archiefdepot meer is dan alleen een opslagplaats voor oude documenten. Het is een levendige plek waar mensen kunnen leren, ontdekken en zich verbonden kunnen voelen met hun verleden. Het is een plek waar we onze wortels kunnen vinden en onze identiteit kunnen vormgeven.

Enkele van hen hebben ons laten weten welke activiteiten zij hebben gepland voor Erfgoeddag. Deze worden hieronder toegelicht: