Terug naar Nieuws
Naar vorige pagina

Gepubliceerd op 14.03.2024

Erfgoeddag 2024

Erfgoeddag, een jaarlijks evenement in Vlaanderen en Brussel, staat in het teken van ons cultureel erfgoed en de rijkdom van onze geschiedenis. Dit jaar is het thema ‘Thuis’, een begrip dat zowel intiem als universeel is en ons allemaal op een bepaalde manier raakt. Het biedt een uitgelezen kans om niet alleen bij dit thema stil te staan, maar ook om de initiatieven van onze partnerarchieven extra onder de aandacht te brengen!


Het thema anders benaderd

Bij het nadenken over het thema van dit jaar, vroegen we ons als Archiefpuntteam af hoe we ‘thuis’ kunnen definiëren en toepassen in onze benadering van de archieven. We kwamen tot het woord ‘verwelkomen’. Thuis is immers de plek waar je je welkom en veilig voelt, waar je jezelf kunt zijn. Hoe kunnen we dat gevoel overbrengen in de context van de archiefwereld? Door onze bezoekers te verwelkomen, door ze het gevoel te geven dat ze ook welkom zijn in de wereld van archieven.

Elk archief heeft zijn eigen manier om bezoekers te verwelkomen en hen kennis te laten maken met de rijkdom van de collecties die ze beheren.


Hoe denken jullie erover?

Hoe zorgen jullie, als privaatrechtelijke archieven, ervoor dat een breed publiek zich welkom voelt? Hoe onthaal jij de omgeving met Erfgoeddag?

Laat het ons weten, en wij delen het graag met onze lezers!


Benieuwd?

  • Voor meer informatie over Erfgoeddag 2024 en het thema ‘Thuis’, bezoek je de website van FARO.
  • Benieuwd naar de initiatieven? Bezoek deze pagina opnieuw op vrijdag 19 april!