Een goede archiefruimte

Inleiding

Om archieven veilig te kunnen bewaren, is een goede archiefruimte geen overbodige luxe. Een constante bewaartemperatuur, een constante luchtvochtigheid en een schone, stofvrije omgeving zijn daarbij ideaal.

Enkele richtlijnen

Naar overzicht
  • Beschikt de vloer over genoeg draagkracht? Die moet in staat zijn om alle rekken bij volle belasting te dragen.
  • Gebruik roestvrijstalen rekken. Houten rekken verhogen brandgevaar en risico op schimmels en insecten.
  • Gebruik een depotlijst bij elk rek om de inhoud van het archief weer te geven. Die kan aangevuld worden bij nieuwe toevoegingen.
  • Niemand wil een nat archief. Water- en afvoerleidingen die door het lokaal lopen, kunnen voor een catastrofe zorgen. Zet het archief niet op de grond en niet onder waterleidingen. Enkele tips vind je in de brochure Waterschadewiel van de Nederlandse Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Samen met FARO werd ook de poster Waterbewust worden-zijn-doen in 5 stappen uitgewerkt.
  • Zorg voor een goede luchtcirculatie.
  • Beperk grote temperatuurschommelingen. Een temperatuur tussen de 15-18 °C en een relatieve vochtigheid van 50 à 55 procent zijn prima voor de bewaring van papier, perkament, was, leer, textiel en hout.
  • Vermijd vensters: ze helpen temperatuurschommelingen in de hand en laten zonlicht door, wat schadelijk is voor het papier.
  • Zorg voor een rampenplan met procedures en handige contactadressen. Maak bijvoorbeeld een lijst op van personen die hun diepvriezer ter beschikking willen stellen, zodat bij wateroverlast (waardevolle) documenten onmiddellijk ingevroren kunnen worden. Als de stukken te lang nat blijven, is het risico op schimmelvorming groot. Houd dit rampenplan up-to-date.
Voor meer info zie De tien schadefactoren en geïntegreerd risicobeheer van FARO, Risicomanagement voor collecties van de Nederlandse Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de Handleiding voor het maken van een calamiteitenplan voor collectiebeherende instellingen van het Instituut Collectie Nederland. Je vindt ook info in de erfgoedwijzer van FARO bij het onderdeel ‘Bouwen en inrichten’ en in de brochure Archiefbewaarplaatsen van het Algemeen Rijksarchief en Rijksarchief in de Provinciën.