Terug naar Archief en collectie in de kijker
Naar vorige pagina

Gepubliceerd op 06.06.2015

Onze vrijwilligster Louise Bettens kwam het biljartarchief van de Boerinnekens op het spoor. Als deze legendarische vereniging nog zou bestaan, dan vierden ze volgend jaar hun 75ste verjaardag. De club werd opgericht tijdens de Tweede Wereldoorlog (in 1941). Ze leverde gedurende meer dan 50 jaar een niet te onderschatten bijdrage aan de Belgische biljartsport. De Boerinnekens waren gevestigd op een unieke locatie, de gelagzaal van de Koninklijke Vlaamse Opera aan de van Ertbornstraat te Antwerpen. Talent, passie, kameraadschap en feesten vierden hoogtij. Er stonden vier biljarts: een 2m85, een 2m30 en twee 2m10.

De club zou drie wereldkampioenen voortbrengen: Clément Van Hassel (Madrid 1949 - Libre), Jos Vervest (Dusseldorf 1962 en West-Berlijn 1964 - Kader 47/2) en Tony Schrauwen (Groningen 1969 - Kader 47/2).

In 1942 startte het vijfkamp criterium wat zou uitgroeien tot een internationale Pentathlon met spelers zoals Piet van de Pol, René Vingerhoedt, Jean Marty, Raymond Ceulemans, Ludo Dielis,… Naast topspelers hadden de Boerinnekens ook een keur aan nationale en internationale arbiters.

Aangesloten bij de Biljart Federatie der Provincie Antwerpen, werd tien jaar na de oprichting het ledental tot 50 opgevoerd. Daarna kwam de aansluiting bij de Koninklijke Belgische Biljartliga (KBBL) door toedoen van Clément Moens en Piet Meyers. Het talent kwam nog meer tot ontplooiing.

Bij het tienjarige bestaan van de biljartvereniging in 1951, werd volgende terugblik gepubliceerd in het programmaoverzicht:

  • Clément Van Hassel veroverde in 1946 een nationale en Europese kampioenstitel alsook wereldkampioenschap vrijspel in Madrid.
  • Jos Vervest won in 1947 eerste klasse kampioenschap kader 47/2 en kwalificatie Ere-klasse.
  • Rik Snoeys werd tweemaal Kampioen van België 1ste klasse kader 38/2 en 47/2.
  • John Merckaert won het kampioenschap van België 1ste klasse kader 38/2 en promoveerde naar Ere-klasse.
  • Staf Verstuyft won in 1948 het 3e klasse kampioenschap kader 45/2 en promoveerde naar Ere-klasse.
  • Marcel Bourgeois won in 1950 het 4e klasse kader 47/2 kampioenschap van België.

Velen behaalden nationale eindrondes en betwistten gewestelijke en districtskampioenschappen. Eretekens werden toegekend aan talrijke verdienstelijke leden, zoals lokaalhouder Piet Meyers.

De programmaboeken voor de Pentathlon waren publicitaire pareltjes van 100 bladzijden dik met gedrukte reclame, wedstrijdroosters, biografieën van spelers en foto’s. De jaarlijkse bals van De Boerinnekens waren legendarisch. De Boerinnekens stonden bekend als een chique club met heren in smoking en dames in avondkleed. In 1952 nam Clément Van Hassel met zijn vrouw Polleke de gelagzaal over van Piet Meyers. Ze beleefden er sportief en financieel gouden jaren.

In het seizoen 1964-1965 werd in Antwerpen het wereldkampioenschap Pentathlon georganiseerd met deelname van Koya Ogata uit Japan, winnaar drieband. Raymond Ceulemans werd eindoverwinnaar, Tony Schrauwen verdienstelijk tweede. In 1966 droeg Clément Van Hassel het vaandel over aan de jonge balvirtuoos Tony Schrauwen.

In de jaren ’70 zou Raymond Ceulemans de Pentathlon overheersen. Enkel Ludo Dielis slaagde erin in 1977 en 1979 de hegemonie te doorbreken. In 1982, de laatste uitgave van de Pentathlon, eiste Dielis de zege op.

Na 40 jaar viel het doek over het toernooi. De economische crisis noopte de organisatoren een stap terug te zetten. In de loop van de jaren 90 zou het licht van de Boerinnekens stilletjes uitdoven.

Bron:

Voor meer info raadpleeg de website van Biljartclub De Deken: https://bcdedeken.be

Steekkaart in Archiefbank: Archief van Biljartvereniging Boerinnekens. 1940-1990.