Het Archief van Drukkerij J. Goddaer
Het opmerkelijke verhaal van het archief van Drukkerij Goddaer uit Kortrijk, een sleutelspeler in de Vlaamse grafische industrie tussen 1920 en 1940.
De Belgische onderneming Biscuits Parein dateert uit het tijdperk van voorvader Edouard Parein. Edouard was een lokale handelaar die zich specialiseerde in de invoer van bloem uit de VSA. In 1890 verwerft hij de fabriek Biscuits Cordemans Fils van Borgerhout. Hij neemt dit bedrijf over om zijn zonen Louis en Pierre aan een betrekking te helpen en een nieuwe afzetmarkt te openen voor bloem.
Het logo, een Bretoense postbode, wordt overgenomen van de vroegere koekjesfabriek Cordemans. In de loop der jaren wordt dit verder gemoderniseerd en siert het tot 1958 verpakkingen en vrachtwagens van Parein. In 1895 verdwijnt de merknaam Cordemans en wordt deze vervangen door Parein.
Op 16 april 1895 wordt de naamloze vennootschap La manufacture de biscuits Parein opgericht. De daaropvolgende jaren zijn voorspoedig. In 1904 beslaat de koekjesfabriek 5000 m² en verdienen 200 arbeiders er hun brood. De rijke collectie van verzamelaar Dimitri Parein getuigt hiervan: het bedrijf siert menukaartjes, dienbladen, luxe- en lithografische koekjestrommels, postkaarten, affiches, etc.
De collectie van Dimitri Parein is een unieke en waardevolle bron voor historisch onderzoek die de Belgische voedingsgeschiedenis van de 19de en 20ste eeuw illustreert.
In 1909 wordt Louis Parein benoemd tot bestuurder-directeur. Het dynamisme van de jonge onderneming vertaalt zich in de ontwikkeling van nieuwe producten. Louis is een pionier, die op hetzelfde moment als Edward De Beukelaer een nieuwe nationale industrie opricht, onafhankelijk van de Engelse koekjesfabrikanten. Na zijn overlijden in 1925 nemen zijn zoon Paul en zijn broers Pierre en Joseph de leiding over.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt de koekjesbakkerij hard getroffen door luchtaanvallen. Hierna kent zij een nooit eerder geziene groei. Parein neemt een belangrijke plaats in de Belgische industrie wat verder wordt bestendigd onder leiding van Paul Parein.
Zijn zoon, Louis Parein, krikt het imago verder op door de introductie van een nieuw logo, gedeponeerde merknamen, nieuwe verpakkingen, etc. Hij is beroemd voor de uitvinding van het eerste Europese gezouten aperitiefkoekjes: de Tuc. In 1963 wordt een nieuwe fabriek gebouwd om verdere uitbreiding mogelijk te maken. Kort na het overlijden van Paul Parein wordt een fusie aangegaan met De Beukelaer en verandert de handelsnaam in General Biscuit Company (Gébéco).
Inhoud en raadpleegbaarheid
De collectie van Dimitri Parein is een unieke en waardevolle bron voor historisch onderzoek die de Belgische voedingsgeschiedenis van de 19de en 20ste eeuw illustreert.
De verzameling bevat o.m. familiearchief, foto's, affiches, handelscatalogi, publiciteit, prentkaarten, chromo's, financiële stukken en krantenknipsels van de periode Biscuits Parein (1895-1965). Een minderheid van de stukken zijn van Biscuits Cordemans uit de jaren 1880 à 1890.
Consultatie is interessant als u geïnteresseerd bent in bedrijfs- en ondernemersgeschiedenis. Een groot deel van de collectie is digitaal ontsloten en raadpleegbaar via de website: www.parein.eu. Zoek zeker ook in onze databank naar de steekkaart van Biscuits Cordemans Fils en Biscuits Parein.
Bronnen:
collectie: Collectie van Biscuits Parein. 1895-1965.
collectie: Collectie van Biscuits Cordemans Fils (Borgerhout). 1890-1895.