Terug naar Archief en collectie in de kijker
Naar vorige pagina

Gepubliceerd op 26.06.2015

De collecties en archieven van het Belgisch Stripcentrum

Vorig jaar blies het Belgisch Stripcentrum 25 kaarsjes uit. Het museum is gevestigd te Brussel in een statig art nouveau-gebouw van de hand van Victor Horta. In 1906 werd het ingehuldigd als een warenhuis van textielgroothandelaar Charles Waucquez. Op 6 oktober 1989 opende het Stripcentrum voor het eerst haar deuren voor het publiek. Op enkele jaren tijd groeide het uit tot één van de belangrijke bezienswaardigheden van Brussel. Elk jaar bezoeken meer dan 200.000 mensen de permanente en tijdelijke tentoonstellingen in de 4200 m² grote museumruimte. De bezoekers kunnen het werk bewonderen van auteurs zoals Edgar Jacobs, Merho, Judith Vaninstendael, Yslaire, Johan de Moor, Jean-Pol.

Het museum richt de spots op de stripauteurs en striphelden van de Negende Kunst. Je kan er kennismaken met talrijke facetten van het Belgische stripverhaal. De doelstellingen zijn eenvoudig: het stripverhaal bewaren en promoten.

Deze privé-vzw heeft heel wat leden uit de wereld van het stripverhaal en de beroepsverenigingen van stripauteurs. De voorzitters waren achtereenvolgens Bob De Moor (1984-1992), Jean Van Hamme (1992-2000), Guy Dessicy (2000-2012) en Ferry Van Vosselen (2012-heden).

De voorbije 25 jaar is het Europese stripverhaal opmerkelijk geëvolueerd. Deze evolutie noopte het Stripmuseum ertoe stil te staan bij de bewaring van uitgegeven werken. Het is een gerenommeerd referentiepunt in de stripwereld met een uniek documentatiecentrum. De stripbibliotheek telt ca. 48.000 stripalbums van de laatste 20 jaar. Daarnaast worden ook 3500 studies over strips (naslagwerken, jaarboeken, monografieën, scripties, eindwerken, etc.) en zo’n 1000 strip- of stripinfobladen bijgehouden. De studiebibliotheek is vrij toegankelijk voor het publiek en de werken kunnen ter plaatse worden geraadpleegd.

Naast publicaties heeft het Stripmuseum ook heel wat archiefstukken in haar bezit. Zo ontvangt ze jaarlijks in bruikleen originele tekeningen van diverse stripauteurs. Vorig jaar schonk de kleindochter van de Vlaamse stripauteur Georges van Raemdonck, bekend van Bulletje & Bonestaak, 8000 originele platen aan het Stripcentrum.

Het Stripmuseum beheert samen een digitale en fysieke verzameling van 500 auteurs en meer dan 10.000 originele platen en tekeningen. Van sommige stripauteurs zijn ook hun bijhorende correspondentie en documentatie bewaard gebleven. Het Stripmuseum wil een bewaardepot uitbouwen van originele tekeningen uit de Franstalige en Nederlandstalige stripgeschiedenis. Elke tekening wordt na ontvangst geregistreerd en stuksgewijs gescand. Vervolgens worden ze opgeslagen in een multifunctionele databank. Het auteursregister is bestemd voor intern gebruik door de dienst conservatie. Stripauteurs of hun nabestaanden kunnen hier altijd terecht wanneer ze hun familiaal archief wensen te digitaliseren. Elk verzoek om informatie over een auteur en zijn werk wordt beantwoord.

Bron:

Steekkaart in Archiefbank: Bibliotheekcollectie van Belgisch Stripmuseum.