Terug naar Archief en collectie in de kijker
Naar vorige pagina

Gepubliceerd op 12.12.2013

De Gantoise - 'Heb vertrouwen in u zelve'

De ‘Gantoise’ is in eerste instantie bekend als voetbalclub maar de sportvereniging heeft een rijke en veelzijdige geschiedenis. Die begon in 1864 met de oprichting van de Société Gymnastique la Gantoise. Onder het motto ‘Heb vertrouwen in u zelve’ werd vanaf dan in de clubkleuren blauw en wit geturnd. Het jaar daarop werd de Gentse vereniging een van de grondleggers van de nationale gymnastiekbond.

De pioniersperiode was succesrijk en al vlug ontstonden er uit de Société nieuwe sportclubs. Voor de 25e verjaardag van de Société in 1891 werden die opnieuw verenigd in de Association Athlétique la Gantoise. Daardoor kende de club niet alleen een expansie, maar kwamen er nieuwe sporten bij zoals wielrennen en tennis.

Maar naambekendheid kregen de Buffalo’s vooral door de prestatie van het voetbalteam dat in de periode na de Tweede Wereldoorlog een vaste waarde werd in de voorste gelederen van de nationale voetbalcompetitie. Deze periode werd bekroond met het binnenhalen van de Beker van België in 1964.

In 1895 trad de club toe tot de Union Belge des Sociétés des Sports Athlétiques, de voorloper van de Koninklijke Belgische Voetbalbond, zonder evenwel al over een voetbalafdeling te beschikken. Die kwam er in 1900: om het teruglopend ledental op te vangen werd aansluiting gezocht bij die opkomende populaire sport. Vlak voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog stond de Gantoise op een hoogtepunt in haar geschiedenis onder meer met de promotie van de voetbalploeg naar eerste klasse, de oprichting van een hockeyclub, het binnenhalen van de koninklijke titel en de organisatie tijdens de Wereldtentoonstelling van 1913 van druk bijgewoonde voetbal-, tennis- en atletiekevenementen.

Na de oorlog werd in Gentbrugge een nieuw stadion gebouwd onder impuls van secretaris-schatbewaarder Jules Otten. Bij de opening in 1920 werd het stadion naar hem genoemd. Nog in dat jaar vaardigde de ARAG acht atleten af naar de Olympische Spelen in Antwerpen en werd de hockeyploeg landskampioen.

De tussenoorlogse periode zag de verdere ontwikkeling van de Gantoise die als toonaangevende multidisciplinaire sportvereniging de sportparticipatie in het Gentse bleef stimuleren. Naast de sporttakken die tot op vandaag worden beoefend, zoals hockey, tennis, atletiek en uiteraard voetbal, omvat de omvangrijke lijst van disciplines die ooit werden beoefend onder meer: gewichtheffen, worstelen, zwemmen, fietsen, schermen, cricket, badminton en squash.

Maar naambekendheid kregen de Buffalo’s vooral door de prestatie van het voetbalteam dat in de periode na de Tweede Wereldoorlog een vaste waarde werd in de voorste gelederen van de nationale voetbalcompetitie. Deze periode werd bekroond met het binnenhalen van de Beker van België in 1964. De daaropvolgende jaren kende de club een terugval met degradatie naar tweede klasse, maar de laatste decennia heeft de Gantoise opnieuw een prominente plaats opgeëist in de nationale voetbalcompetitie. Vanaf 2013 kan ze daarvoor terecht in het nieuwe stadion aan de vroegere groothandelsmarkt.

Pas in 1971 werd de clubnaam vervlaamst naar Koninklijke Atletiek Associatie Gent (KAAG). De club blijft echter in de volksmond ‘de Gantoise’ heten.

Archief

In het kader van de realisatie door Amsab-ISG van een erfgoedproject naar aanleiding van 150 jaar Gantoise, kwam een omvangrijk iconografisch archief aan de oppervlakte. De waardevolle collectie bleef bewaard bij de hockeyclub in hun chalet in de Tennisstraat.

De papieren weerslag van de activiteiten van de vele vertakkingen van de Gantoise gingen in de loop der jaren grotendeels verloren of raakten sterk verspreid, zoals bij vele sportarchieven het geval is. Maar de teruggevonden foto’s, vlaggen en ander beeldmateriaal evoceren treffend de groei en ontwikkeling van de Association Royale Athlétique la Gantoise. Ze vormen de basis voor een picturale geschiedenis van de club op de projectwebsite www.gantoise150.be. Eind 2014 verschijnt in het kader van het jubileum een rijk geïllustreerde gelegenheidspublicatie.

Bron:

Steekkaart: Archief van 'Gantoise' - de Koninklijke Atletiek Associatie Gent. 1870 - 1995.