Het Europees kampioenschap voetbal, de Ronde van Frankrijk en de Olympische Spelen in Athene vormen de hoogtepunten van een hete sportzomer in 2004. De media overspoelen ons met een niet aflatende stroom sportuitzendingen en -berichten. In de boekhandel gaan de sportieve naslagwerken vlot over de toonbanken.
Lang voor er van digitale databanken en internet sprake was, legde Antwerpenaar Jos Van Landeghem (1919-2003), sportjournalist bij o.a. Gazet van Antwerpen, voor eigen gebruik een reusachtige documentaire collectie aan. Wat op 16-jarige leeftijd begon als een hobby, evolueerde geleidelijk naar een activiteit waarin Van Landeghem al zijn vrije tijd (en veel geld!) stak.
Vijftig jaar passioneel verzamelen resulteerde in een collectie van ruim 100 strekkende meter. Die bevat informatie over quasi alle figuren, disciplines, verenigingen en evenementen uit een eeuw nationale en internationale sportgeschiedenis. Ook de meest uiteenlopende themas (doping, hooliganisme, de vrouw in de sport, sport en politiek, stierengevechten) en sportieve prestaties komen aan bod.
Het geheel vormt een ware goudmijn voor ieder die in de sportgeschiedenis en in de geschiedenis van spel en ontspanning in het algemeen geïnteresseerd is.
De collectie bestaat, naast de correspondentie van Van Landeghem, vooral uit persknipsels, nota's, folders, nummers van vaak unieke tijdschriften en brochures. De publicaties zijn grotendeels toegankelijk via de geautomatiseerde LIBIS-catalogus. De knipselmappen werden thematisch (via trefwoorden) ontsloten. Het geheel vormt een ware goudmijn voor ieder die in de sportgeschiedenis en in de geschiedenis van spel en ontspanning in het algemeen geïnteresseerd is. Zowel de wetenschappelijk gevormde onderzoeker als de geïnteresseerde in faits divers en in biografische wetenswaardigheden komt probleemloos aan zijn trekken.
Dagblad gewijd aan de wielersport, 1896.
Het KBC-Van Landeghem Sportarchief kreeg in het begin van de jaren 1990 onderdak bij vzw Sportmuseum Vlaanderen en verhuisde later naar Sportimonium vzw. Het kan worden geraadpleegd in het documentatiecentrum op het Bloso-domein, Trianondreef 19, 1981 Hofstade-Zemst. Met bijzondere vragen of voor een afspraak kan de geïnteresseerde terecht bij Erik De Vroede of Fabienne Inghels via het nummer 015 618 226 of bibliotheek@sportimonium.be(openingsuren op donderdag en vrijdag van 10 tot 16u30 en na afspraak (weekend gesloten).
Bron:
Steekkaart in Archiefbank: Collectie van KBC-Van Landeghem. 1935-1985