Kunstschilder Edgar Gevaert (1891-1965) stichtte in Sint-Martens-Latem een gezin met Marie Minne, dochter van de beeldhouwer George Minne. In 1914 werd Edgar opgeroepen om ten strijde te trekken aan het front, maar als zoon van een Oudenaardse industrieel kon hij vrijgekocht worden door zijn vader. Uit solidariteit vervoegde hij zijn regiment. Hij raakte snel gewond en werd naar Wales gezonden om er te herstellen van zijn verwondingen. Daar ontmoette hij zijn toekomstige schoonvader George Minne en enkele Latemse kunstenaars waaronder Valerius De Saedeleer en Gustave van de Woestyne. Aangetrokken door het idyllische landschap van de Leie, vestigden Edgar Gevaert en zijn vrouw Marie Minne zich in Sint-Martens-Latem aan de Kapitteldreef. Hij stichtte er een gezin van elf kinderen.
Aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog werd de familie Gevaert gedwongen om te vluchten naar Frankrijk. Na de oorlog engageerde Edgar zich in de internationale beweging voor een wereldregering als alternatief voor de Verenigde Naties. Hij beschouwde zichzelf als een echte wereldburger en ontmoette grote namen zoals Albert Einstein, l’Abbé Pierre en Thomas Mann. In 1954 en 1958 stelde hij zich zelfs kandidaat voor de verkiezingen met de Partij Universele Volk, maar haalde onvoldoende stemmen om verkozen te worden. De familie richtte een eigen onderneming op die biologische voeding en natuurvoeding produceerde. Edgar maakte nog de begindagen van de LIMA-fabriek mee, maar zijn kinderen vonden hem op 16 juli 1965 levenloos in zijn moestuin, waar hij vredig gestorven was.
Een deel van het familiearchief van Edgar Gevaert wordt bewaard in het Documentatie- en Archiefcentrum voor Kunst en Heemkennis van Sint-Martens-Latem. Momenteel is een team van enthousiaste vrijwilligers bezig met het inventariseren van dit archief. Zij doen dit in samenwerking met de cultuurfunctionaris en de coördinator van Erfgoedcel Leie Schelde. De stukken krijgen een unieke code en inventarisnummer, waarna alles wordt ingevoerd in een databank en gedigitaliseerd. In de toekomst worden de gedigitaliseerde stukken toegankelijk gemaakt voor onderzoekers. Een deel ervan kan je terugvinden op de Erfgoedbank van POLS. In het museum Gevaert-Minne kan je talloze brieven en tijdschriften bewonderen in de voormalige woonkamer van het gezin.
Bronnen:
Steekkaart in Archiefbank: Collectie Documentatie- en Archiefcentrum voor Kunst en Heemkennis, Sint-Martens-Latem. 1987-heden
Polsslag, 2014
Tineke Beyen, De familie Gevaert, Lima en de Commune van Sint-Marten-Latem als mythische inspiratiebron, in: Brood en Rozen. Tijdschrift voor de Geschiedenis van Sociale Bewegingen (2016/1), pp. 5-27.