Kunstenaar Roger Vansevenant werd op 2 augustus 1922 in Poperinge geboren en is op 19 juli 2013 in Ieper overleden. Naast zijn artistieke loopbaan bouwde hij een professionele carrière uit als grafisch ontwerper en stond mee aan de wieg van een familiaal drukkersbedrijf. Als kind was hij al geboeid door schilderen en tekenen. Na zijn middelbareschooltijd ging hij filosofie studeren. Begin jaren 1950 begon hij als ontluikende kunstenaar de expressiemogelijkheden van de fotografie te verkennen.
Uiteindelijk greep Roger terug naar de beproefde technieken van de teken– en schilderkunst. Daarmee, en specifiek met de sneldrogende acrylverf, kon deze gevoelige man beter kleur geven aan een door hem als erg veranderlijk en soms onrustbarend ervaren werkelijkheid. Opvallend was dat hij vaak pas na de creatie van een werk, het schilderij van een naam voorzag. Gwij Mandelinck beschreef zijn universum als een ‘wervelwind binnenkamers’. Samen met zijn personages bleef de veelzijdige kunstenaar een eigen weg zoeken in deze chaos.
Werk van Roger Vansevenant kan je terugvinden in de collecties van verschillende nationale en internationale musea en instellingen. Zijn oeuvre werd regelmatig bekroond en hij ontving dan ook de titels van Ridder in de Leopoldsorde en Ridder in de Kroonorde.
Ook de stad Poperinge bezit verschillende stukken van Roger Vansevenant. Schilderijen en tekeningen van zijn hand bevinden zich in de stedelijke kunstcollectie. In 2015 schonk André Vansevenant het archief van zijn broer aan de stad. Tal van ontwerptekeningen voor reclamedrukwerk, foto’s, brieven en publicaties werden op die manier voor het publiek toegankelijk gemaakt.
Steekkaart in Archiefbank:
Archief van Roger Vansevenant. 1922 - 2013.