Sport is een oud fenomeen. Denk bijvoorbeeld aan de Olympische Spelen in het oude Griekenland. In de loop der tijden is sport een prominentere rol gaan spelen in de maatschappij. In de 19de en vooral de 20ste eeuw schoten verenigingen, clubs en koepels als paddenstoelen uit de grond. Ook in onze huidige samenleving is sport een niet weg te denken factor. Sporterfgoed behoort tot het collectieve sociale geheugen. Toch blijft er niet veel bewaard. Misschien omdat er weinig wordt neergeschreven? Of omdat de nalatenschap van een vereniging vaak verspreid bewaard wordt bij (voormalige) voorzitters, secretarissen of penningmeesters? Of in sommige gevallen gewoon vernietigd wordt?
Welk sporterfgoed wordt wel nog bewaard? Waar wordt het bewaard? Archiefbank Vlaanderen wil ervoor zorgen dat zo weinig mogelijk over het roemrijke Vlaamse sportverleden verloren gaat voor volgende generaties. In de centrale databank wordt daarom informatie opgeslagen over sportarchieven en -erfgoed, zoals diploma’s, clubverslagen, foto’s, trofeeën, films, wedstrijdverslagen, medailles enzovoort. Het erfgoed zelf blijft ter plaatse.
Bewaar je thuis of in het lokaal van je sportvereniging nog oude documenten en/of beeldmateriaal? Je kan via het aanmeldingsformulier de informatie hierover doorgeven. Wens je meer informatie over de juiste bewaarwijze van erfgoed, dan helpen wij ook graag verder.
Wie wenst, kan zelf zijn erfgoed in de kijker plaatsen. Contacteer ons via info@archiefpunt.be
Wil je graag grasduinen in onze sportdatabank? Klik op onderstaande knop.
Bedrijfsarchieven
In 2018 startte Archiefbank met de registratie van bedrijfsarchieven. Zij zijn het geheugen van een onderneming en bepalen mee het imago en de identiteit ervan.